Wijnbouw in het Hageland

Druiven Hageland

Druiven Hageland

Wijnbouw in Scherpenheuvel-Zichem

In de tweede helft van de 13e eeuw komt de abdij van Averbode ( ontstaan in 1134) in het bezit van verschillende wijngaarden in Testelt en Wezemaal. Tijdens de 14e eeuw wordt het areaal gevoelig uitgebreid.  (bron : Cijnsboek van Testelt 1385).

Massale import in de 15e eeuw en de niet te stoppen opmars van het bier betekende het einde van de witte en de rode Testelaer (locale variëteit). Het vochtig klimaat verleende aan de wijnen een zerpe (=zure, wrange) toets, welke we het best met die van de Moezels kunnen vergelijken.

De Franse revolutie betekende de definitieve doodsteek voor deze locale wijnen.

Anno 1997 plantte Willem Van Aerschot met enkele vrienden op de Testeltse berg 1200 wijnstokken en na enkele jaren kon de nieuwe Bergwijn worden gedegusteerd. De aanplant bestaat zowel uit witte als rode druiven (Pinot Noir, Regent, Müller Thurgau, Phoenix, Bacchus, Gutedel ).

Een andere wijnbouwer weliswaar uit Kaggevinne, die sedert 2008 helaas gestopt is met zijn activiteit, was Jos Beckx / Olga Renders (Wijnhoeve Boschberg) die in de beginfase tot 3 ha verbouwde doch later dit verminderde tot de helft. De Chardonnay / Müller Thurgau 2007 werd in oktober 2008 op het salon Megavino bekroond als beste Belgische witte wijn.

Op dit moment is er naar mijn weten slechts één professionele wijnbouwer actief in onze gemeente Scherpenheuvel-Zichem met name Wijndomein Coberger.

De druiventrossen rijpen in de zon

De druiventrossen rijpen in de zon